• RUB:
    6.52
  • USD:
    512.44
  • EUR:
    593.15
Басты сайтқа өту
Өндіріс 24 Қаңтар, 2025

«Нәтиженің» берекелі ісі

61 рет
көрсетілді

Санға емес, сапаға айрықша мән беретін «Нәтиже» сүт фабрика­сы­ның дәмі тіл үйіретін өніміне тұтынушылар дән разы. Сүт өнім­дерін ұқсату арқылы ел ішіндегі малсақ қауымға септігі де тиіп тұр. Кәсіп­орын сүт өнімдерінің отыздан астам түрін шығарады. Сүт, қаймақ, май, ірімшік, айран, тағы басқа. Кейінгі жылдары жеңсік асқа айналып кеткен құрт та өндіріледі. Қажетті сүтті облыс орталығына жақын орналасқан тауарлы-сүт фермаларынан сатып алады.

– Шалғайдағы шағын ауылдарда мұндай мүмкіндік жоқтың қасы, – дейді ел ағасы Мұрат Тәжібаев, – шаруа жанын жалдап жұмыс істеп, төрт түлікті өсіріп отыр­ғанымен, барын бұлдап сата ал­мағаннан кейін береке үйіріл­мей тұр. Өнім өндірушілер шалғай­дан сүт тасудың шығыны көп еке­нін айтады. Меніңше, қатарлас қоныс­танған төрт-бес ауылдың сүтін бір жерге жинайтын коопера­тив ұйымдастырып, таңғы сауын мен кешкі сауынды қосып тасыса, жол шығыны азаяр еді. Сүт – қып-қызыл қаражат. Мәселен, жеке шар­уа тұқымы жақсы, сүтті он сиыр бақты екен дейік. Малсақ қауым­нан сатып алатын сүттің әр литрі 170-200 теңгенің төңірегін­­де. Бір сиыр­дан 15 литр сүт сауса, 3 мың теңге табыс табады. Он сиыр­дан – 30 мың. Сонда айына 1 млн тең­­геге жуық кіріс кірер еді. Оған жыл сайынғы төлінің құнын қос­са­ңыз, ерінбей жұмыс істеген ауыл тұр­­­ғынына ырыздық үйірілмей ме?

Сүт фабрикасы шаруашы­­лық­тардан жиналған сүттің сапасын зертханада мейлінше мұқият тек­­се­ре­­ді. Алғашқы бетте сүтке су қоса­­тын өрескел оқиғалар кездескен. Ке­йін бі­рнеше рет белгілі болған­­­нан ке­йін айылдарын жиыпты. Сапа­сыз сүт өнімнің түпкі нә­ти­­­же­сіне әсер етеді. Кәсіп­орын тү­­рік­­­­­тің құрал-жаб­дық­тарын пай­­­­да­­­­лана­ды. Алғаш­қы бет­те жер­­­­­гі­лік­­ті жұ­мысшы­лар­ға түрік ма­­­­­­ман­­­­дары жұ­мыстың қыр-сы­­­­рын үй­­­­рет­кен. Кейін ын­та­­­ла­ры күш­­ті болған соң іліп әкетіпті.

– Кәсіпорында бес жылдай жұ­мыс істеп жатырмын, – дейді технолог шебер Ғалым­жан Дауылбаев, – алғашқыда кәсіп­орынға келіп көмек көрсет­кен түрік азаматтарынан сүт өнім­дерін өңдеудің қыр-сырын үй­рендім. Әсіресе технолог Мехмет Крчан ағайдың тәлімі көп болды. «Көз қорқақ, қол батыр» дейді емес пе, таңсық көрінетін дүние біздің де қолымыздан келе­ді екен. Жұмыс барысында таза­лыққа, сапаға ерекше көңіл бөлі­неді. Осы деңгейде қалып қой­май, өз талпынысыммен бұл тарап­тағы білімімді жетілдіргім келеді.

Жастардың осылай үйренсем, жұмыс істесем деген құлшынысы көңіл тоғайтады. Әйтсе де, кадр мәселесі бұл жерде де қылаң беріп тұр екен.

– Президент Қасым-Жомарт Тоқаевтың осы жылды Жұмыс­шы мамандығына арнағаны бе­кер емес, – дейді ірімшік цехы бас­шысының орынбасары Әбумхан Остай, – шағын кәсіпорын облыс орталығында орналасқанымен, қарапайым жұмысшы табудың өзі оңай емес. Көпке топырақ шашқан емес, осындай бір ора­лымсыздықтың жайы туралы орайы келгендік­тен айта ке­ту қажет. Біз қара­пайым жұ­мыс­шылар мен қоян-қолтық ара­ласып жүрген соң жалпы жұрт­тың ықыласына барлау жасай­мыз. Сондықтан еңбекке деген көзқарастың түзелгенін қалай­мыз. Бәлкім, мектеп қабырға­сында, отбасында адал еңбектің артық­шылығы туралы ақыл-кеңес айтылуы керек шығар. Біз бала кезімізден қара жұмыс істеп өс­тік. Содан жаман болып қал­ған жоқпыз ғой. Еңбек кейінгі ұрпақты шынықтырып, ширата түседі. Кей-кейде облыс орталығында жұмыссыздар бар дегенді естіп таңғаламын. Көп­теген кәсіпорын жұмысшы таба алмай қиналып отыр емес пе?

Кәсіпорынның құрылтайшы­сы Ерлан Әшім жұмысшыларды қадірлей біледі екен. Цех басшысы орынбасарының айтуына қарағанда, Наурыз мерекесінде ақ түйенің қарны жарылмақ. Алдынан жұмыс үркіп отыратын озат жұмысшыларға шетелдің демалыс орындарына тегін жолдама беріледі. Ел ішіндегі санаторийлерде де демалудың мүмкіндігі туады, сыйақы өз алдына. Мұның барлығы – еңбек адамын ынталандырудың тетігі. Кәсіпорынның мерейі үшін өз үлесін аянбай қосқан адам ескерусіз қалмайды.

Міне, осылайша ұйым­шыл­­дықпен жұмыс істеп, облыста бір­неше сүт өңдейтін кәсіп­орындар өнімін молынан өнді­ріп жатқанымен, облыс орта­лығындағы сауда сөрелерінде Ресей мен Белоруссиядан жеткізіл­ген сүт өнімдері сыңсып тұр. Мамандардың айтуынша, мұндай сүт өнімдері жылдап жата береді. Сауда орындары үшін қолайлы жері осы. Тұтынушылар болса мұндай сүттердің сапасына күмәнмен қарайды.

– Біздің өнім әрі кетсе бес-алты күн шыдауы мүмкін, – дейді ірім­шік цехы басшысының орынбаса­ры Әбумхан Батырханұлы, – таза сүт тез іріп кетеді. Бәсеке­лес­тік туралы айтатын болсақ, өнімде­ріміздің сапасы арқылы халықтың сеніміне ие болуымыз керек. Сонда нарық айдынында ме­рейіміз үстем болмақ. Алыс-жа­қын шетелдерден сүт өнімдерін жет­кізу қисынға келмейтін шаруа. Тасымалдауы, сауда сөре­сіне қойы­луы бар, қаншама уақыт өтеді. Тез іріп кетпеуіне химия­лық қосын­дылар әсер етеді. Сон­дықтан тұты­ну­шылар таңдау жасау­дың алдын­да ағ­заға пайдалы­сын ескергені жөн.

Ұнтақтан жасалатын сүт ту­ра­лы да ел ішінде күмәнді пі­кір бар еке­нін айта кетуіміз керек. Әбум­хан Батырханұлының түсіндіруінше, ұнтақтың да түр-түрі болады. Мәселен, сүт мол жаз айларында кәсіпорындар ақтың барлығын өңдеп үлгермейді. Сол себепті, жиналған сүтті ұнтаққа айнал­дырады. Сиыр сүті қожырап, суа­лып, шикізат азайған кезде ұнтақ­ты қайтадан сүтке айналдыра­ды. Кәсіпорында отыздан астам адам еңбек етеді. Орташа жалақы көлемі 200 мың теңгенің төңірегінде.

– Осы жерде сегіз жыл бойы еңбек етіп келемін, – дейді кәсіп­орын жұмысшысы Темірхан Шалаев, – еңбекақым 230 мың теңге шамасында. Түсте бір мезгіл тегін тамақ береді. Ал тегін емес, жалпы құны 2 мың теңге болатын ас үшін бар болғаны 100 теңге төлейміз. Жұмыс киімдерін жыл сайын береді.

Нәтижелі ісі көңілден шыға­тын ұжым ақ дастарқанның мәзірін молайтуға қомақты үлес қосып жатыр. Ең бастысы, сапа бар. Артықшылығы да сонда.

 

Көкшетау