Текелі тұрғыны Нина Тишкова табиғатқа деген махаббатын кәсіпке айналдыра білді. Кәсіпкер келіншек түрлі-түсті макарон өндіреді. Жай ғана макаронмен шектелмей, орман саңырауқұлақтарын да пайдаланады. Өнімдер экологиялық тазалығымен және ерекше дәмімен тұтынушылар көңілінен шықты.
Кәсіпкердің тағы бір жаңашылдығы – өз бақшасында өсірген көкөністерді пайдалануы. Сәбізден сарғыш реңкті, қызылшадан қанық қызыл түсті, қызанақтан ашық түсті макарондар жасайды. Мұндай табиғи қоспалар тағам сапасын арттырып қана қоймай, балалардың да тәбетін ашады. Бұл жерде ол ешқандай химиялық бояғыш немесе жасанды қоспа қолданбайды.
Нина ерекше өнімдерін тек Жетісу өңірінде емес, басқа аймақтарға да жеткізуді көздейді. Сол үшін өндірісті кеңейтіп, арнайы цех ашып, жаңа жұмыс орындарын құруды армандайды. Бұл жоспар жүзеге асса, ауылдағы әйелдерге, жастарға жаңа мүмкіндік берері анық. Тағы бір мақсаты – ұлттық дәмді сақтай отырып, заманауи тәсілмен ұсыну. Дәрігер-диетолог Айман Жұмабекқызының айтуынша, жабайы саңырауқұлақтардың адам денсаулығына тигізер пайдасы көп.
Нина Тишкованың еңбегі – ауыл кәсіпкерлігі мен экологиялық өнім өндірісінің нақты мысалы. Қазір әлемде табиғи әрі экологиялық таза тағамдарға сұраныс артып келеді. Бізде де бұл бағыттағы бастамалардың қолдау тауып жатқаны қуантады. Оның үстіне, шағын кәсіпорындар ел экономикасын әртараптандыруға ықпал етеді. Ал жабайы саңырауқұлақтан бастап түрлі-түсті макаронға дейінгі өнімдер – сөз жоқ, Нина Тишкованың шығармашылық ізденісінің жемісі.
Жетісу облысы